Time for a new era in Equine Sports

Sporthorses back to nature

In een interview voor World of ShowJumping benadrukt Peder Fredericson (olympisch goud winnaar) enkele belangrijke aspecten waarop ingespeeld wordt door middel van sportfysiologie en sportwetenschappelijk onderzoek. Hieronder halen we enkele quotes aan waarvan wij geloven dat ze de basis zijn voor een nieuw tijdperk dat zich stilaan binnen de paardensport begint te manifesteren. Vanuit onze passie voor wetenschappelijk onderzoek en de liefde voor het paard, zijn we alvast super enthousiast om te zien dat de ruiters op topsportniveau deze weg zijn ingeslagen. Het is onze missie om alle ruiters te helpen om deze inzichten toe te kunnen passen in de praktijk, om zo het beste uit elk paard te halen en dit zowel recreatief als competitief.

“Of course, you need a cooperation with a hoof specialist, a veterinarian and other professionals, but you can’t leave everything on them – you need to be involved to estimate on your own.”“Don’t leave all the decisions to ‘someone else’ – make sure you have the control and find the professional people you trust to work together with. You need to get involved and be engaged in your horse,”

Als sportfysioloog is het ons doel dat de ruiter/eigenaar zelfstandig aan de slag kan met kennis van zaken en de juiste wetenschappelijke achtergrondinformatie.

“I like development and when things move forward. Some people prefer to keep it the same way all the time, but I’m excited to try new things and to learn more,”

Hoewel traditionele training nog steeds zijn nut bewijst, kunnen we niet langer ontkennen dat wetenschappelijke kennis, onderzoek en technologische ontwikkeling een groeiende meerwaarde kunnen bieden. Een sportfysioloog helpt de ruiter kritisch te kijken de beschikbare informatie en technologieën zodat ze gefundeerd hun eigen mening kunnen onderbouwen en de juiste keuzes kunnen maken van hetgeen de markt aanbiedt.

I don’t think it is black or white, I think it is more about what the individual horse is most comfortable with.

Individualisering is één van de basisprincipes van sportfysiologie. Bewustmaking van het belang hiervan, is essentieel voor het welzijn van onze paarden.

“I’m now turning out the horses together, two and two, which I haven’t done earlier.”

Vanuit goede bedoelingen worden onze paarden al te vaak “onder een glazen stolp” gestopt. Dit leidt er echter toe dat hun weefsels en fysiologie verzwakt, hetgeen hen meer vatbaar maakt voor blessures. Als sportfysioloog zijn we alvast super enthousiast om te zien dat men zich hiervan op topsportniveau al bewust is.

Uit liefde & passie,

Joke

SHARE THIS


Leave a Reply