SBT-Hera
Uit respect voor ons paard, als elite athleet.

Building on Science

Wie ben ik?

Fijn dat je mijn website komt bezoeken. Dat betekent dat we minstens 1 ding gemeen hebben… we zijn op zoek naar een betere manier om ons paard te trainen.

Ik rij al meer dan 30 jaar paard en heb me vooral gericht op het opleren van jonge paarden. Hoe moeilijk ook, hoe angstig, hoe rillig, … ik vond het steeds een uitdaging om hun vertrouwen te winnen en ervoor te zorgen dat het paard zijn maximale capaciteit kan bereiken op een paard-vriendelijke manier.  Van wandeling tot wedstrijd, alles in volle vertrouwen en met wederzijds respect.

Naast paardrijden heb ik ook een passie voor fysiologie. Wat dat is? Wel, eenvoudig uitgelegd is een fysioloog in staat om te begrijpen welke mechanismen er allemaal in werking zijn in een ‘organisme’. Een organisme kan een dier, plant, mens, … zijn. Heel complex maar ontzettend boeiend!

Nog leuker werd het toen ik besefte dat ik met deze kennis nog paard-vriendelijker kan gaan trainen. Doordat ik begrijp wat er in het paard zijn lichaam gebeurt, ‘hoor’ ik beter wat het paard probeert te zeggen. Staken is niet altijd omdat hij geen zin heeft of te weinig vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen. Dit kan ook komen doordat er lokale spiervermoeidheid is of doordat hij onvoldoende energie over heeft om de oefening uit te voeren. Opmerkelijk is ook dat paarden die afgeschreven worden, vaak hun volledige capaciteit nog niet bereikt hebben. Jammer toch?

Met mijn kennis van fysiologie ben ik me gaan verdiepen in de wetenschappelijke onderzoeken die beschikbaar zijn voor de paardensport. Al snel kwam ik tot de conclusie dat er enorm veel kennis aanwezig is die direct toepasbaar is binnen de paardensport. Er ontstond bij mij de drang om dit alles te willen delen met mensen die het kunnen toepassen binnen hun sport. Mensen die met dezelfde passie als ik hun paard als atleet willen beschouwen en hem de beste ondersteuning willen bieden dat mogelijk is.

De meerwaarde die ik jou en vooral je paard kan bieden, ligt in het feit dat ik als wetenschapper & ruiter de vertaling kan maken van hoe jouw paard beter kan worden van de wetenschappelijke kennis, en dit op een praktische & eenvoudige manier.

Gepassioneerd, vanuit het hart,

 

Joke & Hera

Onze visie

Ik werk volgens het principe “Training more Durable Equine Athletes”, een visie die het paard als atleet voorop stelt. Het is dan ook mijn overtuiging dat elke actor binnen de paardensport (ruiters, verzorgers, fokkers, eigenaars, trainers, … ) een meerwaarde kan putten uit de wetenschappelijke kennis die voorhanden is en dit op elk niveau. SBTHERA wil als kenniscentrum deze meerwaarde op een begrijpelijke manier aanbieden aan iedereen die hiertoe interesse heeft, om zo bij te dragen aan de kwaliteit van de paardensector in het algemeen en aan het paard als atleet in het bijzonder! Inzicht en toepassing van deze kennis kan het verschil maken tussen piekprestaties en langdurige prestaties op (top)niveau. Net zoals in de humane sportfysiologische ondersteuning, verschuilt het verschil zich in de details. Op cruciale momenten zijn het deze details die doorslaggevend zijn voor het eindresultaat: winnen of net niet.

Onze waarden

Een aantal waarden liggen mij als persoon nauw aan het hart. Het zijn waarden die ik toepas in mijn dagelijks leven, in omgang met mijn vrienden, familie en dieren. Omdat ik deze (sport)wetenschappelijke ondersteuning vanuit mijn hart en passie doe, wil ik ook aan jullie die waarden aanbieden.

Bewust: Wat ik doe, wil ik bewust doen. Vanuit een gefundeerde achtergrond, met kennis van zaken, bewust van mijn eigen troeven en beperkingen.

Authentiek: What you see is what you get. Ik ben mezelf en ga je dus niet naar de mond praten. Ben je recreant of topsporter? Jullie krijgen allebei de pure versie van mezelf te zien 🙂 Ik ben niet hier voor jou, wel voor jouw paard. Het is mijn bedoeling om je paard te leren zijn lichaam optimaal te gebruiken, en jij kan hem daarbij helpen.

Betrouwbaar: Ik sta voor wat ik zeg. Als ik iets (nog) niet weet, of twijfel aan de sterkte van een wetenschappelijk onderzoek, dan zal ik je dit zeggen. Ik zal mezelf ook steeds blijven verdiepen in de kennis die voorhanden is. Daarnaast kom ik als sportfysioloog vaak veel gevoelige informatie van een paard te weten. Al die informatie behandel ik met discretie. Tenzij je zelf uitdrukkelijk akkoord geeft voor bv. het opstellen van een erkenningsdossier van je paard. Zonder een akkoord, blijft hetgeen je tegen me zegt, tussen ons.

Aanwezig: Als klant verdien jij én je paard mijn volledige aandacht. Ben ik bij jullie? Dan zal ik daar met al mijn aandacht zijn 🙂 Bel je mij op? Dan wil ik je mijn volle aandacht kunnen geven. Daarom kan het zijn dat ik niet altijd dadelijk opneem (misschien sta ik wel bij een andere klant), maar… ik zal je altijd terugbellen! En dán heb jíj mijn volle aandacht 😉

Geëngageerd: Als ik iets doe, wil ik dat goed doen. Ik wil kwaliteit leveren en ik wil dat jullie blij zijn met wat ik voor je paard en jezelf doe. Ik wil mijn kennis met jullie delen zodat onze paarden hier beter van worden. Niet alleen de paarden in de (top)sport, maar ook de paarden die nood hebben aan revalidatie of die hun oude dag tegemoet gaan en het verdienen om dit op een vitale, gezonde, sterke manier te doen. Ik doe mijn werk met passie en vanuit het hart. De dag dat ik dit niet meer voel, is de dag dat ik zal stoppen. Promised !

Sportfysiologie, wat is dat?

Fysiologie is de biologische wetenschap die bestudeert hoe levende wezens functioneren, op niveau van de cel tot op het niveau van het hele organisme. Sportfysiologie bekijkt de aanpassing van het lichaam bij het uitoefenen van sportinspanningen. Kennis van de korte en lange termijneffecten van training op het sportlichaam (jouw paard), stellen je in staat om jouw paard beter te trainen. En laten toe om (top)sportprestaties van hoge kwaliteit te behalen zonder de gezondheid van het paardenlichaam schade toe te brengen.

In de humane sport bewijst sportfysiologie reeds jaren zijn meerwaarde en hoeft dus in dat opzicht geen introductie meer te krijgen. Neem gerust een kijkje binnen verschillende humane sporttakken om jezelf te overtuigen van het nut en de meerwaarde van de sportfysiologie in uw trainingsmethode.

De sportfysiologische principes van paarden worden reeds jaren onderzocht. Bovendien stijgt het aantal fysiologische en biomechanische onderzoeken op paarden de laatste 10-20 jaar spectaculair. Hoewel een aantal sportfysiologische processen bij paarden vergelijkbaar zijn met deze bij mensen, moeten een aantal belangrijke verschillen in acht genomen worden wanneer we de sportfysiologische kennis willen toepassen binnen de paardensport.

SBTHERA is ontstaan uit een persoonlijke revalidatiebehoefte voor mijn paard. Als universitair opgeleid doctor in de Fysiologie, heb ik vanuit deze behoefte mijn ervaring en kennis toegespitst op het wetenschappelijk onderzoek binnen de paarden(sport)fysiologie en de biomechanica van het paard. Al snel concludeerde ik dat er binnen deze domeinen al veel onderzoek is verricht waarvan de resultaten direct toepasbaar zijn binnen de paardensport, zowel voor revalidatie als voor (top)sportbegeleiding. Deze kennis sijpelt helaas amper door naar onze sport zelf, hoewel zij daar een grote meerwaarde kan bieden. Vanuit dit oogpunt wil ik graag mijn kennis delen met iedereen die  het potentieel van zijn paard maximaal wil benutten en tevens het risico op blessures wil verkleinen.