SBT-Hera
Uit respect voor ons paard, als elite athleet.

Building on Science

Wie ben ik?

Fijn dat je mijn website komt bezoeken. Dat betekent dat we minstens 1 ding gemeen hebben… we zijn op zoek naar een betere manier om ons paard te trainen.

Ik ben meer dan 30 jaar actieve geweest als ruiter waarbij ik vooral jonge paarden trainde en uitbracht op jumping wedstrijden. Met mijn doctoraat in de Biologie en specialisatie in de fysiologie, beschik ik over een grondige wetenschappelijke basis en een kritische blik. Toen mijn paard de ziekte van Lyme kreeg, heb ik me verdiept in sportfysiologie voor paarden. Al snel werd duidelijk dat rond dit onderwerp veel wetenschappelijk onderzoek gebeurt, maar dat dit niet doorstroomt naar de sport. Het is frappant om te zien dat zelfs hartslagmetingen en inspanningstesten niet gebruikt worden binnen deze sporttak, terwijl dat in alle andere sporten de standaard is.

Het is mijn doel om paardenliefhebbers te leren wat de meerwaarde is van hartslagmetingen, inspanningstesten en trainingsschema’s die hierop gebaseerd zijn. Dit doe ik dat vanuit een praktische aanpak, met als doel trainers/eigenaars/ruiters zelfstandig aan het werk te zetten.

 

Gepassioneerd, vanuit het hart,

 

Joke & Hera

Mijn visie

Ik geloof er in dat inspanningstesten, trainingsschema’s op maat van je doel én hartslagmetingen een aanvulling zijn op de traditionele manier van trainen.

Nog te vaak worden paarden afgeschreven terwijl ze hun maximale capaciteit nog niet hebben getoond. Jonge ruiters horen soms ten onrechte dat hun pony of paard “niet goed genoeg is”. Jonge paarden ontwikkelen hun lichaam niet optimaal omdat ze te zwaar belast worden. Paarden die in de top van hun sportcarrière horen te zitten, missen wedstrijden doordat ze geblesseerd zijn. Veel fouten op wedstrijden ontstaan doordat de hartslag van het paard te hoog is. Blessures en overtraining steken de kop op doordat te laat gezien wordt dat de belasting op het lichaam hoger is dan de belastbaarheid.

Dit kunnen we doorbreken door gebruik te maken van inspanningstesten, trainingsschema’s op maat van je doel én hartslagmetingen. Enkel gebruik maken van traditionele trainingsmethodes is niet langer de toekomst binnen de paardensport.

Ben je klaar om de traditionele methodes van de paardensport te doorbreken? Geloof je dat er meer in je paard zit dan wat je tot nu toe gezien hebt? Wil je jouw paard ondersteunen zodat de kans op blessures verkleint? Wil je jouw paard trainen als een echte atleet?

Dan ben ik benieuwd om jou te leren kennen!

Mijn waarden

Een aantal waarden liggen mij als persoon nauw aan het hart. Het zijn waarden die ik toepas in mijn dagelijks leven, in omgang met mijn vrienden, familie en dieren. Omdat ik deze (sport)wetenschappelijke ondersteuning vanuit mijn hart en passie doe, wil ik ook aan jullie die waarden aanbieden.

Bewust: Wat ik doe, wil ik bewust doen. Vanuit een gefundeerde achtergrond, met kennis van zaken, bewust van mijn eigen troeven en beperkingen.

Authentiek: What you see is what you get. Ik ben mezelf en ga je dus niet naar de mond praten. Ben je recreant of topsporter? Jullie krijgen allebei de pure versie van mezelf te zien 🙂 Ik ben niet hier voor jou, wel voor jouw paard. Het is mijn bedoeling om je paard te leren zijn lichaam optimaal te gebruiken, en jij kan hem daarbij helpen.

Betrouwbaar: Ik sta voor wat ik zeg. Als ik iets (nog) niet weet, of twijfel aan de sterkte van een wetenschappelijk onderzoek, dan zal ik je dit zeggen. Ik zal mezelf ook steeds blijven verdiepen in de kennis die voorhanden is. Daarnaast kom ik als sportfysioloog vaak veel gevoelige informatie van een paard te weten. Al die informatie behandel ik met discretie. Tenzij je zelf uitdrukkelijk akkoord geeft voor bv. het opstellen van een erkenningsdossier van je paard. Zonder een akkoord, blijft hetgeen je tegen me zegt, tussen ons.

Aanwezig: Als klant verdien jij én je paard mijn volledige aandacht. Ben ik bij jullie? Dan zal ik daar met al mijn aandacht zijn 🙂 Bel je mij op? Dan wil ik je mijn volle aandacht kunnen geven. Daarom kan het zijn dat ik niet altijd dadelijk opneem (misschien sta ik wel bij een andere klant), maar… ik zal je altijd terugbellen! En dán heb jíj mijn volle aandacht 😉

Geëngageerd: Als ik iets doe, wil ik dat goed doen. Ik wil kwaliteit leveren en ik wil dat jullie blij zijn met wat ik voor je paard en jezelf doe. Ik wil mijn kennis met jullie delen zodat onze paarden hier beter van worden. Niet alleen de paarden in de (top)sport, maar ook de paarden die nood hebben aan revalidatie of die hun oude dag tegemoet gaan en het verdienen om dit op een vitale, gezonde, sterke manier te doen. Ik doe mijn werk met passie en vanuit het hart. De dag dat ik dit niet meer voel, is de dag dat ik zal stoppen. Promised !

Sportfysiologie, wat is dat?

Fysiologie is de biologische wetenschap die bestudeert hoe levende wezens functioneren, op niveau van de cel tot op het niveau van het hele organisme. Sportfysiologie bekijkt de aanpassing van het lichaam bij het uitoefenen van sportinspanningen. Kennis van de korte en lange termijneffecten van training op het sportlichaam (jouw paard), stellen je in staat om jouw paard beter te trainen. En laten toe om (top)sportprestaties van hoge kwaliteit te behalen zonder de gezondheid van het paardenlichaam schade toe te brengen.

In de humane sport bewijst sportfysiologie reeds jaren zijn meerwaarde en hoeft dus in dat opzicht geen introductie meer te krijgen. Neem gerust een kijkje binnen verschillende humane sporttakken om jezelf te overtuigen van het nut en de meerwaarde van de sportfysiologie in uw trainingsmethode.

De sportfysiologische principes van paarden worden reeds jaren onderzocht. Bovendien stijgt het aantal fysiologische en biomechanische onderzoeken op paarden de laatste 10-20 jaar spectaculair. Hoewel een aantal sportfysiologische processen bij paarden vergelijkbaar zijn met deze bij mensen, moeten een aantal belangrijke verschillen in acht genomen worden wanneer we de sportfysiologische kennis willen toepassen binnen de paardensport.

SBTHERA is ontstaan uit een persoonlijke revalidatiebehoefte voor mijn paard. Als universitair opgeleid doctor in de Fysiologie, heb ik vanuit deze behoefte mijn ervaring en kennis toegespitst op het wetenschappelijk onderzoek binnen de paarden(sport)fysiologie en de biomechanica van het paard. Al snel concludeerde ik dat er binnen deze domeinen al veel onderzoek is verricht waarvan de resultaten direct toepasbaar zijn binnen de paardensport, zowel voor revalidatie als voor (top)sportbegeleiding. Deze kennis sijpelt helaas amper door naar onze sport zelf, hoewel zij daar een grote meerwaarde kan bieden. Vanuit dit oogpunt wil ik graag mijn kennis delen met iedereen die  het potentieel van zijn paard maximaal wil benutten en tevens het risico op blessures wil verkleinen.