SBT-Hera
“Sciencia potentia est, Kennis is macht”

Where sport meets science

Ben je als club, opleidingscentrum of specialist op zoek naar lezingen om aan te bieden aan je publiek? Dan vind je misschien je ding in ons aanbod. Je kan er voor kiezen om 1 of meer van onze lezingen te organiseren. Heb je liever een progamma op maat? Dat kan ook. Neem zeker contact op en dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Kenmerken van onze lezingen :

  • Een wetenschappelijke achtergrond is niet vereist.
  • Elke lezing behandelt een specifiek thema. Hieronder kan je per lezing een korte uitleg vinden.
  • Hoewel deze lezingen onderling met elkaar verbonden zijn, kunnen ze ook zonder problemen afzonderlijk gevolgd worden.

Wetenschap is de zoektocht naar waarheid, naar wat echt werkt en wat niet.

Het is onze ambitie om de kennis die in de wetenschap geproduceerd wordt, beschikbaar te maken voor het brede publiek in de paardensport en hem te vertalen naar de praktijk. Het is onze missie om te informeren, zodat jullie op basis van deze informatie kunnen evalueren en jullie eigen conclusies kunnen trekken.

Onderstaande lezingen hebben we standaard ter beschikking. Je kan een combinatie maken van meerdere lezingen als je dat wenst.

Neem vrijblijvend contact op, dan bekijken we samen wat mogelijk is.

Oude titel : Paardenfysiologie – Algemeen

Je krijgt een overzicht over de fysiologische werking van het paard zijn lichaam. Daarnaast worden een aantal essentiële verschillen aangehaald tussen het paard en de mens. Deze verschillen hebben een directe impact op de manier waarop een paard getraind moet worden. Niet alles wat bij de mens werkt, werkt ook zomaar bij het paard!

Oude titel : Paardenfysiologie – Sport specifieke adaptaties

Vraag je je af hoe het lichaam van jouw paard reageert op een training? Wil je meer weten van het effect dat jouw training zal hebben op lange en korte termijn? Dan is deze lezing een aanrader!

Oude titel : Trainingsprincipes van het paard

We leren jou de gouden regels om goed te trainen. Goed trainen betekent : minder trainen met meer resultaat, blessures voorkomen, prestaties verbeteren en met oog voor de mentale gezondheid van jouw paard. Na deze lezing kan je de gouden regels correct toepassen in jouw trainingen. Tevens leggen wij jou uit wat het voordeel is van trainingsschema’s op lange termijn.

Oude titel : Trainingsvormen

Afhankelijk van het trainingsdoel, kan je kiezen tussen verschillende trainingsvormen waarmee u uw paard traint. Je krijgt meer inzicht in de diverse trainingsvormen en in het voordeel dat jouw paard eruit kan halen. We leren jou verschillende trainingsvormen combineren zodat je paard trainen leuk blijft vinden. Slim combineren leidt tot een gelukkig paard en betere prestaties!

Oude titel : Training more Durable Equine Athletes

Wil je lang kunnen genieten van jouw paard? Droom je er van dat hij zonder al te veel blessures op pensioen kan nadat hij samen met jou een mooi traject heeft afgelegd? Wil je jouw eigen gefokt veulen een voorsprong geven op zijn leeftijdgenootjes? Wil je jouw paard zijn lichaam sterker maken zodat hij het langer kan gebruiken? Met deze lezing krijg je inzicht op een andere manier van trainen, opfok en omgang met jouw paard. Wij mikken erop om (elite) sportpaarden beter te ondersteunen zodat ze langer, kwalitatiever kunnen presteren op (top)niveau met een minimaal verlies aan trainings- en wedstrijddagen ten gevolge van blessures.

 

Onze filosofie :  “De uitdaging niet zozeer ligt in het pieken naar een (top)sportprestatie, maar in het langdurig, kwalitatief presteren op (top)niveau”

Oude titel : Leerprincipes van het paard

Hoe je het ook draait of keert, het paard is en blijft een prooidier. Dit zorgt voor een aantal aangeboren fysiologische reacties die verschillend zijn van de onze. Een paard ervaart de wereld (onze “werkelijkheid”) anders dan wij. Inzicht in deze verschillen helpen je om jouw paard sneller en effectiever te kunnen trainen. Je zal merken dat de communicatie veel makkelijker verloopt wanneer je weet hoe jouw paard denkt en leert.

Oude titel : Hartslagmetingen

“Meten is weten”. Maar wat meten we nu eigenlijk? Wat kunnen we uit deze metingen afleiden? Hoe kunnen we deze metingen gebruiken voor onze trainingen? Hoe kun je de conditie van je paard bepalen aan de hand van de hartslag? … Deze presentatie biedt een antwoord op al deze, en nog veel meer vragen!

Oude titel : De wedstrijddag

Jouw stress, is het minste van jouw zorgen. Deze presentatie is een eye-opener voor elkeen die denkt dat dit een “dag is als een ander”. Voor een maximale prestatie tijdens die enkele minuten op de wedstrijdpiste, dien je een hoop voorbereidingen te treffen. Wij zetten ze even voor jou op een rijtje…

We gaan samen aan de slag en analyseren een aantal hartslagmetingen. We leren jou welke conclusies je hieruit kan trekken en hoe je dit kan gebruiken om je volgende trainingen in te plannen.

Tijdens deze praktijksessie brengen we alle theorie van de voorgaande lezingen in de praktijk. We gaan samen aan de slag om jouw eerste trainingsschema op te stellen. Ik sta klaar voor al jouw vragen te beantwoorden zodat je erna zelfstandig aan de slag kan voor je andere paarden.