SBT-Hera
“Als je de gegevens niet correct kan interpreteren, is het verzamelen ervan tijdsverlies.”

De hartslag van jouw paard meten tijdens training of competitie helpt jou om de juiste beslissingen te nemen om jouw paard maximaal te ondersteunen.

De rusthartslag vertelt je hoe het met de gezondheid van je paard is gesteld, de maximale hartslag laat toe de training van je paard te optimaliseren en aan de hand van de hartslagrespons kan je evalueren welke vooruitgang je paard boekt door het trainen.

Zowel mensen die nog nooit met een hartslagmeter gewerkt hebben, als mensen die er al vertrouwd mee zijn, kunnen bij ons terecht.

Waarom wil je de hartslag van jouw paard meten?

Uit onderzoek blijkt dat wanneer het paard tijdens de wedstrijd in de anaerobe zone komt, het minder presteert en sneller fouten maakt.

De anaerobe zone, is de hartslagzone waarin het lichaam van het paard geen zuurstof meer gebruikt om energie te maken.

Op dat moment  daalt de energie toevoer drastisch én hoopt melkzuur zich op waardoor de spieren verzuren. Je paard wordt dus sneller moe en zijn spieren kunnen minder presteren.

Traditioneel wordt deze zone steeds in het rood weergegeven:

Door in je trainingen gebruik te maken van deze anaerobe zone, kan je er voor zorgen dat je paard hier minder snel in terecht komt tijdens de wedstrijd. We spreken dan van het “opschuiven van de anaerobe threshold“.

Net zoals bij ons, hangt dat af van paard tot paard. Doe je dat op de juiste manier, dan wordt je paard sterker. Doe je dat op de verkeerde manier, dan wordt je paard zwakker.

Om bij te houden of we op de juiste manier aan het opbouwen zijn, maken we gebruik van trainingsschema’s. Je kent het wel… dat wat de wielrenners, voetballers, tennissers, … ook gebruiken. Naast een trainer die hun techniek bijschaaft, hebben ze ook een sportfysioloog die hun lichaam ondersteunt zodat het optimaal kan presteren.

Én bovendien werkt een sportfysioloog volgens de alom bekende trainingsprincipes:

Individualisatie

Verminderde meeropbrengst

Omkeerbaarheid

Overload

Continuïteit

Supercompensatie

Periodisering

Specificiteit

Variatie

Progressie

Als je paard nooit in de rode zone terecht komt, worden zijn limieten niet getest en zal het zijn maximaal potentieel niet kunnen bereiken.

In gerichte trainingen wordt regelmatig bewust de rode zone opgezocht om zo het paard sterker te maken. Een voorbeeld hiervan zijn hoog-intensiteit-intervaltrainingen.

Perfect!

Dat is dus de goede basis om mee te starten:

 • een goede trainer die jou rij-technisch ondersteunt is essentieel. Het kan ook zijn dat je zelf al tot dit niveau gegroeid bent en dus technisch heel sterk onderlegd bent.
 • je paard presteert al goed, dat horen we graag! Wil je jouw paard toch nog wat verder aanscherpen, dan maak je gebruik van een sportfysioloog voor je paard.

Een paardensportfysioloog geeft geen rij-technische ondersteuning. Hij leert je hoe jij jouw paard zijn lichaam het best kan ondersteunen zodat je paard nog beter kan presteren.

Op wedstrijd is de impact op het lichaam van een atleet sterker dan tijdens de training. Dat is ook zo voor paarden. Vandaar dat “sport”fysiologen vaker werken met “sporters” en in dit geval “sport”paarden. Maar…

Niet alleen sportpaarden worden beter van een sportfysiologische ondersteuning. Ook jonge paarden, oude paarden, recreatiepaarden en paarden die moeten revalideren hebben er baat bij. Een sportfysioloog zal het paard op de juiste manier ondersteunen zodat zijn lichaam sterker wordt en de kans op blessures kleiner wordt. Hoe vroeger dat een jong paard sportfysiologisch ondersteund wordt, hoe minder kans dat je zijn lichaam overbelast. Dit is vooral van belang als je je paard ook op latere leeftijd blessurevrij wil laten presteren, we spreken dan van “TDEA : Training (more) Durable Equine Athletes

Je paard hoeft dus helemaal geen topatleet te zijn om voordeel te halen uit sportfysiologie.

Door de hartslag van jouw paard op regelmatige momenten te meten, én deze metingen correct te analyseren, zal je sneller opmerken wanneer jouw paard iets mankeert. Je zal gerichter kunnen trainen, je zal blessures/overtraining/ziekte sneller kunnen opmerken en daardoor preventief kunnen werken.

Door de hartslag in real-time te meten wanneer je aan het trainen bent, kan je :

 • je training onmiddellijk bijsturen
 • nagaan hoe intens bepaalde oefeningen voor jouw paard zijn
 • doelbewust trainen voor meer uithouding
 • gerichte intervaltrainingen doen met je paard
 • en nog zoveel meer … .

Hoe ga je praktisch aan de slag ?

Als een hartslagmeter nieuw is voor je, dan kan je van start met ons basispakket. Als je al een hartslagmeter bij jouw paard gebruikt, maar je hebt het gevoel dat je er niet alles uithaalt, dan kunnen wij je helpen tijdens een persoonlijke begeleiding.

Inbegrepen :

 • Opstart : Ik kom tot bij jou en leg je uit hoe je aan de slag moet gaan (1 uur)
 • Meting : Gedurende 2 weken maak je gebruik van de hartslagmeter
 • Analyse : Je komt tot bij mij en samen bespreken we de resultaten van jouw paard. Bovendien leer ik jou hoe je de gegevens moet interpreteren zodat je erna zelf aan de slag kan (1 uur)

Doel : Jou leren hoe je met een hartslagmeter kan werken, hoe je hierdoor je paard beter en gerichter kan trainen. Ik wil vooral dat je erna zelfstandig aan de slag kan met al jouw paarden. Ik leer je ook hoe je de resultaten moet interpreteren en hoe je op lange termijn je training best opbouwt (je hoeft dit dus niet voor elk paard apart te doen).

Prijs : 170 euro

Voor zij die meer willen.

 • Trainingsschema’s : Ik stel een gepersonaliseerd trainingsschema op om jouw doel te bereiken (uurtarief volgens wensen en budget)
 • Analyse trainingsresultaten : Ik analyseer uw resultaten en geef feedback (uurtarief volgens wensen en budget, dit kan periodiek als je dit wenst)
 • Specifieke vragen : Heb je specifieke vragen of wil je graag je trainingsresultaten zelf analyseren maar lukt het niet zo goed? Ook daarvoor kan je bij ons terecht (uurtarief volgens wensen en budget)
 • Nulmeting : Maak een objectief startpunt om je trainingsvoortgang te kunnen volgen (“zie Standaard test”)

Uurtarief : 80 euro

Door het afnemen van een standaard test, kan voor je :

Het conditieniveau van je paard bepalen

Altijd al willen weten of de conditie van jouw paard overeenkomt met de conditie die hij nodig heeft op wedstrijd? Dan is een standaard test de oplossing. Tijdens de standaard test bepalen we het conditieniveau dat jouw paard op dit moment heeft.

De hartslagzones van jouw paard

Op basis van de resultaten van de standaard test, bepaal ik de hartslagzones specifiek voor jouw paard. Op die manier kan jij veel gerichter gaan trainen waardoor je sneller tot beter resultaat zal komen. Gedaan met gokken, gewoon gericht trainen!

Daarnaast geef je ook verder advies waarmee je zelfstandig aan de slag kan.

Monitoren trainingsvoortgang van uw paard

Met de informatie die je uit de standaard test haalt, leer ik je hoe je kan bepalen of jouw paard overbelast wordt of niet. Op die manier kan je overtraining vroegtijdig opsporen/voorkomen.

Praktisch:

Duur : anderhalf uur

Prijs :

  • 80 euro (indien dierenarts (incl lactaatmeter) door klant zelf voorzien wordt)
  • 150 euro (inclusief dierenarts)

Het tijdstip van de SEFT wordt in onderling overleg vastgelegd. De SEFT wordt afgenomen op een outdoor terrein. De locatie zal in onderling overleg bepaald worden, in functie van de conditie, trainingsgewoonten en doelstelling van uw paard. Tijdens de SEFT is de aanwezigheid van een dierenarts(assistente) vereist voor het bepalen van de lactaatwaarden van jouw paard.

Resultaat Standaard Test (dit is een werkelijke meting, om privacy redenen is de naam van het paard verwijderd).