Zoals beloofd geven we jullie vandaag wat meer uitleg over hoe je je paard nu al kan voorbereiden voor een maximale prestatie volgend seizoen.
Met de traditionele training werk je in op de technische vaardigheden van je paard. Je leert hem hoe hij de bewegingen moet uitvoeren zodat hij goed kan presteren op wedstrijd. Daarnaast zorg je er door herhaling ook voor dat je paard perfect reageert op de hulpen die jij geeft. Naarmate je training vordert, ga je je paard zijn technieken steeds verder doen verfijnen.
Tijdens deze trainingen zal de cardiovasculaire uithouding van jouw paard verbeteren. Afhankelijk van je trainingsniveau zal de explosieve kracht ook onrechtstreeks kunnen toenemen. Daarnaast zal je ook onrechtstreeks inwerken op de biomechanische mechanismen (Figuur 1).
Figuur 1: Invloed van traditionele training.
Wat is dan het nut van sportfysiologie?
We leggen het even uit aan de hand van een voorbeeld: wanneer iemand leert tennissen of voetballen, zal er eerst een trainer komen die leert hoe er tegen een bal moet worden geslagen of getrapt. Door deze trainingen wordt de sporter steeds beter en krijgt hij de technieken die nodig zijn om goed te presteren, volledig onder de knie. De sporter is klaar om op wedstrijdniveau te spelen en bezit voldoende techniek en conditie om goed te presteren en van tijd te winnen.
Maar… dit volstaat niet langer. De sporter wil de béste worden en wil daarom leren hoe zijn/haar lichaam te gebruiken om er het maximale uit te halen. Op dat moment komt er een sportfysioloog aan te pas. Die leert de sporter hoe de traditionele trainingen gebruikt kunnen worden om de juiste energiesystemen aan te spreken. Elk sporttype heeft immers een specifieke energiehuishouding nodig. Door die te benaderen, zal het lichaam beter aangepast zijn om maximaal te presteren.
Een sportfysioloog werkt ook vanuit een biomechanisch oogpunt. Hij kent de bewegingen die het paard dient uit te voeren en kan deze gebruiken om specifieke spier(groepen) extra te trainen indien nodig. Een doorgedreven training aan de hand van diverse trainingsvormen werkt ook in op een betere balans, kernstabiliteit (Core Stability) en Range Of Motion (ROM; bewegingsvrijheid van gewrichten).
Tenslotte zal de sportfysioloog ook zijn biomechanisch inzicht gebruiken ter preventie. Dit om te voorkomen dat er blessures ontstaan, dat de aangekweekte spiermassa terug vermindert of dat de sporter geen zin meer heeft om te trainen. Indien nodig, kan hij ook revalidatietrainingen uitwerken die zijn aangepast aan de sporter en het type blessure.
Op dezelfde manier kan de sportfysioloog ook ingezet worden binnen de paardensport. In Figuur 2 wordt weergegeven op welke manier sportfysiologische ondersteuning jouw trainingen kan ondersteunen. Ook bij paarden kan sportfysiologie ingezet worden om het energiehuishouden te optimaliseren voor de sporttak waarin jij en je paard presteren. Deze energiehuishouding is verschillend voor dressuur, eventing, endurance, racing, springsport, polo, … . Het vormt dus een belangrijk onderdeel om op in te spelen wanneer je jouw paard zijn kwaliteiten maximaal wil benutten. Door gebruik te maken van de biomechanische inzichten binnen de paardensport, kan specifiek gewerkt worden aan jouw paard zijn verbeterpunten. Wil je preventief werken om blessures te voorkomen, om te zorgen dat je paard zijn interesse blijft behouden en om te voorkomen dat de opgebouwde kwaliteiten behouden blijven? De sportfysioloog kan je hierin begeleiden.
Figuur 2: Invloed van sportfysiologische ondersteuning voor paarden.
De principes van sportfysiologie zijn eenvoudig te combineren met de traditionele trainingen (Figuur 3). Door in jouw trainingen oog te hebben voor de fysiologische processen die zich afspelen in het lichaam van jouw paard, kun je jouw trainingen optimaal benutten in functie van jouw sporttak. Of dit nu dressuur, jumping, military, cross, polo, eventing, endurance, of wat anders is, je paard kan zijn lichaam aanpassen naar jouw specifieke sporttak. Uiteraard dien je eerst rekening te houden met de natuurlijke aanleg van jouw paard. Een mens die aanleg heeft om te basketten, sturen we immers ook niet naar de balletles hé 😉
Figuur 3: Gecombineerd effect van sportfysiologische ondersteuning en traditionele training.
Heb je nog vragen over hoe dit juist in zijn werk gaat? Is het nog niet helemaal duidelijk hoe je dit eenvoudig kan combineren met jouw huidige training?
Geef ons gerust een seintje en we komen eens langs om dit – geheel vrijblijvend – verder toe te lichten.
Sportieve groetjes,
Joke & Hera