SBT-Hera

Train slimmer, niet meer !

door de training van je paard af te stemmen op zijn lichaam en jouw doel.

Wacht, moet ik mijn huidige manier van trainen dan overboord gooien?

Nee. Onze aanpak is een aanvulling op je huidige trainingen, geen vervanger ervan. Dus geen zorgen, je kan perfect blijven trainen op de manier dat je gewoon bent. We zetten gewoon samen de puntjes op de “i”.

In 3 stappen maak je de training van je paard super efficiënt :

– Een trainingsschema op maat van je doel

– Een inspanningstest die je een kijk geeft in je paard

– Trainen met de hartslagzones van je eigen paard

Door je huidige trainingen aan te vullen met 1 of meer van deze stappen, zal het effect van de training op je paard groter zijn én verklein je de kans op blessures. Op de grafiek kan je zien dat hoe meer stappen je toevoegt, hoe groter het voordeel zal zijn.

Hieronder wordt elke stap uitgelegd en vind je een link naar meer informatie.

meerwaarde inspanningstest, specifiek trainingsschema en hartslagmeting tijdens training bij paarden

Als je wil weten hoe je jouw paard best traint, is de eerste stap het neerschrijven van jullie sportieve doel voor het komende jaar. Dat doel kan competitief of recreatief zijn : je kan bijvoorbeeld dromen om over 1 jaar samen met je paard op endurance wedstrijd van 40 km te eindigen in de top 5 of samen kampioen te worden in de springsport of je kan het doel hebben om in het weekend lange bosritten te doen met je paard zonder dat hij daar de dagen erna last van heeft.

Het is belangrijk dat dit doel concreet genoeg is, zodat je duidelijk weet waar je naartoe wil werken. Samen met jou maken we jullie doel scherp en van daaruit gaan we aan de slag om in grote lijnen jullie trainingsschema voor het komende jaar uit te werken. Hierbij kijken we ook naar de wedstrijden waar je best aan deelneemt én de periodes waarin jullie het even rustiger aan kunnen doen zodat je paard kan aansterken. Tenslotte bepalen we samen welk type trainingen je kan toevoegen aan je huidige methode om nog meer resultaat te behalen.

Wie wil, kan ook bij ons terecht voor een gedetailleerd trainingsschema. Dit stellen we op per 3 maanden.

Als je gericht wil trainen, is het handig om te weten hoe het lichaam van je paard reageert op inspanning. Dit is voor elk paard anders en verandert voor een individueel paard ook doorheen zijn leven. Zijn leeftijd, gemoedstoestand, conditieniveau en trainingsgeschiedenis kunnen hier onder andere een invloed op hebben.

Een inspanningstest levert een objectief beeld over de huidige conditie van je paard, evalueert zijn uithoudingsvermogen en geeft inzicht hoe je paard reageert op een inspanning.

Met het resultaat van een inspanningstest, kan je de trainingsschema’s gericht afstemmen op je paard zijn lichaam. Zo is je trainingsschema niet alleen afgestemd op jullie doel, maar óók op het lichaam van je paard.

Tenslotte laten inspanningstesten ook toe om de voortgang van je paard op te volgen. Wanneer je ze op regelmatige tijdstippen uitvoert (1 – 2 keer per jaar), krijg je een goed beeld van de evolutie die je paard maakt.

Zolang je geen inspanningstest gedaan hebt, is het lichaam van je paard een zwarte doos (“black box”) : je weet wat je er in stopt (drinken en eten) en je weet wat er uit komt (mest en urine), maar verder heb je geen idee. Gebruikt jouw paard vooral vetten wanneer jullie aan het trainen zijn of gebruikt hij de koolhydraten die opgeslagen zijn in zijn lichaam? Kan jouw paard het huidige wedstrijdniveau aan en is hij klaar om naar een volgend niveau te trainen? Maakt jouw paard goed gebruik van de zuurstof die het inademt of ontstaat er een tekort aan zuurstof in de spieren tijdens de training? Hoe snel moet je paard galopperen om er voor te zorgen dat je zijn basisconditie aan het trainen bent? En hoe snel moet hij gaan om zijn gemiddelde snelheid tegen volgend seizoen hoger te krijgen? Welke hartslag hou je best aan als je richting de controlepost van de dierenarts rijdt tijdens je endurance wedstrijd?

Allemaal vragen die je met het resultaat van de inspanningstest kan beantwoorden.

De hartslag van je paard is een objectieve weergave van wat er in zijn lichaam gebeurt. Hoe zwaarder de inspanning hoe hoger de hartslag. Door op basis van de hartslag te trainen, kan je de trainingen van je paard beter afstemmen op het doel dat je met hem wil bereiken. Om dit eenvoudiger te maken, wordt er gebruik gemaakt van hartslagzones tijdens de training. Of je nu de conditie van je paard wil verbeteren, zijn snelheid wil verhogen, zijn kans op springfouten wil verminderen, zijn dressuuroefeningen zuiverder wil laten uitvoeren of gewoon zijn gewicht onder controle wil krijgen, het doel bepaalt de hartslagzone waarin je paard voornamelijk moet trainen.

We stellen samen met jou de hartslagzones van je paard op en geven je alle uitleg die je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan tijdens jullie trainingen.

Sterker paard.
Betere prestaties.
Minder blessures.
Sneller herstel.

Foto_Boek

Pre-order het boek
“Er zit meer in je paard dan je denkt”

Volg deze hashtag en kom meer te weten over het lichaam van je paard. Regelmatig leg ik de link tussen het effect van sport op het menselijk lichaam en het paardenlichaam. Op die manier leer je jouw paard zijn lichaam beter te begrijpen

Samen maken we jouw training nog efficiënter én paardvriendelijker!

What Our Clients Say ...