Hitte Index

De heetste periode van het jaar is gearriveerd. Velen vragen zich op dat moment af of hun paard extra afkoeling nodig heeft of niet. Zeker in kader van de wedstrijden of intensieve trainingen, is het handig om voorbereid te zijn zodat je jouw paard optimaal kan verzorgen. Hiervoor rekent hij op jou, als ruiter/eigenaar/trainer/groom!

De Hitte-Index geeft aan of jouw paard zijn eigen afkoelingssysteem voldoende is, of dat het nood heeft aan extra maatregelen. De Hitte-Index houdt rekening met de schaduwtemperatuur én de relatieve vochtigheid.

In onderstaande tabel wordt uitgelegd welke bijkomende stappen nodig zijn om jouw paard op een juiste manier af te koelen na zijn inspanning:

Tabel 1 : Hitte-Index en bijhoudende maatregelen.

Let op: De hitte-Index wordt berekend op basis van de schaduwtemperatuur. De temperatuur in de zon kan hiervan sterk afwijken. Op wedstrijden zijn vaak beperkte schaduwterreinen, hou hier dus rekening mee.

Hou onze sociale media in de gaten, hierop geven we regelmatig de Hitte-Index weer op warme dagen en proberen we een inschatting te maken van de Hitte-Index in de zon, maar deze kan lokaal sterk verschillen!

Wanneer koel je jouw paard het beste af?

De Hitte-Index geeft enkel aan of jouw paard zelf kan instaan voor zijn eigen afkoeling, of dat hij op jou rekent voor bijkomende maatregelen.

Of je jouw paard moet afkoelen, kom je te weten door zijn lichaamstemperatuur te meten. De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard is 37,3 – 38,2°C. Heeft jouw paard ten gevolge van deze hete temperaturen en de geleverde inspanning een hogere lichaamstemperatuur? Dan is het nodig om hem af te koelen zodra de Hitte-Index > 130.

Hou dus alvast je thermometer bij de hand!

Hoe koel je jouw paard het beste af?

Wil je jouw paard op een juiste manier afkoelen? Enkele tips:

  • Water koelt 20x beter af dan lucht, zolang de relatieve vochtigheid (%) laag is. Bij een hoge relatieve vochtigheid maak je best gebruik van wind (stappen in de schaduw, ventilator, …) om jouw paard af te koelen.
  • Afspoelen met water van 10°C gedurende 5 minuten verlaagt de lichaamstemperatuur van jouw paard met 1°C. Het is dus van belang voldoende lang af te spoelen, enkel nat maken helpt niet!
  • Vermijd de grote spiergroepen! Door de grote spiergroepen na inspanning met koud water af te koelen, kunnen micro-blessures optreden. Op de figuur hieronder wordt weergegeven waar je best jouw paard afkoelt.

Let op! Bij lage luchtvochtigheid kan het zweet van jouw paard sneller verdampen (evaporatie) dan dat zijn lichaamstemperatuur daalt. Hierdoor kan het zijn dat je hem droog op stal zet en hij erna in zweet uitbarst! Zorg er dus voor dat jouw paard steeds droog én koel is voor je hem terug naar de stal/weide/… brengt.

Waar koel je jouw paard het beste af?

Figuur 1: Afkoelingszones van je paard: onder de buik, in de hals en tussen de benen. Hier bevinden zich een aantal grote bloedvaten waarlangs afkoeling kan plaatsvinden. Vermijd de grote bewegingsspieren!

En hoe zit het met voederen?

Het toedienen van voedsel mag pas wanneer de lichaamstemperatuur van jouw paard terug gedaald is naar 39°C.

Uit liefde en passie,

Joke & Hera

SHARE THIS


Leave a Reply