SBT-Hera
“Dat dingen die we met volharding doen ons steeds beter afgaan, heeft niets met de aard van de opdracht te maken. De vaardigheid om ze te doen is toegenomen.”
– Emerson –

Where sport meets science

Om u meer inzicht te geven in de wetenschap achter de paardensport, biedt SBTHERA u de lezingenreeks “Het paard als elite atleet” aan. Dit inzicht vormt de basis om uw paard op een wetenschappelijk correcte manier te trainen met oog op een optimaal (sport)resultaat. De volledige reeks bestaat uit 10 lezingen en is toegankelijk voor elke actor binnen de paardensport (ruiters, verzorgers, fokkers, eigenaars, trainers, … ), op elk niveau. Een wetenschappelijke achtergrond is niet vereist. Elke lezing behandelt een specifiek thema en kan op zich afzonderlijk bijgewoond worden. Doch zijn deze lezingen onderling met elkaar verbonden waardoor de kennis uit een voorgaande lezing soms nuttig is. Op basis van de korte inhoud kan u voor uzelf uitmaken of het voor u nuttig is een voorgaande lezing bij te wonen. U kan ons ook steeds contacteren voor meer informatie. Met oog op het opbouwen van uw sportwetenschappelijk dossier, geven wij bij elke lezing een certificaat van aanwezigheid.

Reeks A

Hieronder vind je de lezingen die behoren tot mini-reeks A.
Het is ook mogelijk om aparte lezingen bij de wonen.

U krijgt een overzicht over de fysiologische werking van het paard zijn lichaam. Daarnaast worden een aantal cruciale fysiologische verschillen aangehaald dewelke een impact hebben op de manier waarop een paard dient getraind te worden. Niet alle humane principes zijn immers van toepassing op het paard.

Vraagt u zich af hoe het lichaam van uw paard reageert op een training? Wil u meer weten van het effect dat uw training zal hebben op lange en korte termijn? Dan is deze lezing een aanrader!

Inzicht in de trainingsprincipes is fundamenteel om deze correct te kunnen toepassen. Een juiste toepassing hiervan zorgt niet enkel voor het maximaal benutten van het potentieel van uw paard, het verlaagt tevens zijn blessuregevoeligheid. Tevens leggen wij u uit wat het voordeel is van trainingsschema’s op lange termijn.

Afhankelijk van het trainingsdoel, zal u een keuze moeten maken van de trainingsvormen waarmee u uw paard traint. U krijgt meer inzicht in de diverse trainingsvormen en zal na deze lezing in staat zijn te bepalen welke trainingsvorm voor welk doel van toepassing is. Wij benadrukken ook de voordelen van gefaseerd trainen met oog op langdurige prestaties op (top)niveau.

U kent ze wel, al de gadgets, apps, meettoestellen die u hoogtechnologische revolutie beloven. Stelt u zich soms ook de vraag of dit wel écht kan doen wat het belooft? Hoe zit het met teugeldrukmeters? Zithoudinganalyses? Springsensoren? Meettoestellen die de symmetrie in je paard weergeven? Realiteit of fictie? Wij geven jouw een aantal praktische tips mee hoe u deze technologieën best bekijkt zodat u voor uzelf de kritische evaluatie kan maken of zij u in uw training kunnen ondersteunen.

Reeks B

Hieronder vind je de lezingen die behoren tot mini-reeks B.
Het is ook mogelijk om aparte lezingen bij de wonen.

In essentie is en blijft het paard een prooidier. Dit zorgt voor een aantal onvermijdelijke fysiologische reacties die verschillend zijn van de onze. Een paard ervaart hierdoor de wereld (onze “werkelijkheid”) anders dan wij. Inzicht in deze fundamentele verschillen helpen u om uw paard sneller en effectiever te kunnen trainen. U zal merken dat de communicatie veel makkelijker verloopt wanneer u weet hoe uw paard denkt en leert.

Vanuit onze filosofie dat “De uitdaging niet zozeer ligt in het pieken naar een (top)sportprestatie, maar in het langdurig, kwalitatief presteren op (top)niveau”, is het onze missie om (elite) sportpaarden beter te ondersteunen zodat ze langer, kwalitatiever kunnen presteren op (top)niveau met een minimaal verlies aan trainings- en wedstrijddagen ten gevolge van blessures. Hier geven wij u inzicht op de wetenschap achter deze manier van trainen.

“Meten is weten”. Maar wat meten we nu eigenlijk? Wat kunnen we uit deze metingen afleiden? Hoe kunnen we deze metingen gebruiken voor onze trainingen? Hoe kun je de conditie van je paard bepalen aan de hand van de hartslag? … Deze presentatie biedt een antwoord op al deze, en nog veel meer vragen!

Jouw stress, is het minste van jouw zorgen. Deze presentatie is een eye-opener voor elkeen die denkt dat dit een “dag is als een ander”. Voor een maximale prestatie tijdens die enkele minuten op de wedstrijdpiste, dien je een hoop voorbereidingen te treffen. Wij zetten ze even voor u op een rijtje…

Tijdens deze lezing leggen we de focus op de ruiter en op de invloed die de ruiter heeft op de prestaties van zijn paard. Naast diverse inzichten, bieden wij u ook enkele praktische tips aan waarmee u aan de slag kan.

Timing

sbt-HERA organiseert deze lezingenreeks:

 

Paardenfysiologie – Algemeen

Paardenfysiologie – Sport specifieke adaptaties

Trainingsprincipes voor het paard

Trainingsvormen

Van wetenschap tot app

Leerprincipes van het paard

Training more Durable Equine Athletes

Hartslagmetingen

De wedstrijddag

De ruiter als atleet

Tijdstip:

Telkens van 19:30 tot 22:00 uur.

Locatie:

Universiteit Hasselt – Campus Diepenbeek

Agoralaan – Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal : A5

Corona-update:

Ten gevolge van de Corona-maatregelen zijn we genoodzaakt de lezingen voor onbepaalde tijd uit te stellen. Zodra we terug de toestemming krijgen, zullen we jullie hier informeren over de nieuwe data van de lezingen. We hebben besloten om alle lezingen opnieuw te geven zodat je de mogelijkheid hebt om alles opnieuw te volgen. Degenen die reeds hadden ingeschreven behouden uiteraard hun plaats.

Om jullie toch de kans te geven een lezing bij te wonen, bieden wij onze lezingen tijdelijk aan in een private setting. De gewenste lezing kunnen gegeven worden in jouw bubbel, of in open lucht, onder voorwaarde dat er voldaan kan worden aan de geldende Covid-maatregelen. Per lezing vragen we tijdelijk slechts 175 euro, dus vanaf 6 personen hebben jullie reeds een voordeel. Indien jullie de volledige reeks of een mini-reeks willen organiseren, kan dit tijdelijk voor een prijs op maat. Gelieve hiervoor contact op te nemen per e-mail.

Actie geldig zolang deze hier gepubliceerd is.

Pricing @ SBT-HERA

 • Per lezing

 • 30 p.p.
 • Hoofdstuk uit reeks A of reeks B

 • mini-reeks

 • 145 p.p.
 • 5 lezingen, reeks A of reeks B

 • Volledige reeks

 • 285 p.p.
 • Reeks A & reeks B

Pricing @ Your Location

Lezingen worden ook gegeven op aanvraag op een door u geregelde locatie. Dit kan met een minimum van 8 en een maximum van 12 personen.

 • Per lezing

 • 230
 • Hoofdstuk uit reeks A of reeks B

 • mini-reeks

 • 1.100
 • 5 lezingen, reeks A of reeks B

 • Volledige reeks

 • 2.100
 • Reeks A & reeks B

Dutch NL English EN French FR German DE