SBT-Hera
“Sciencia potentia est, Kennis is macht”

Where sport meets science

Om u meer inzicht te geven in de wetenschap achter de paardensport, biedt SBTHERA u de lezingenreeks “Het paard als elite atleet” aan. Met deze reeks leer je hoe je jouw paard op een wetenschappelijk correcte manier kan trainen. De volledige reeks bestaat uit 10 lezingen en is toegankelijk voor iedereen binnen de paardensport (ruiters, verzorgers, fokkers, eigenaars, trainers, … ). Een wetenschappelijke achtergrond is niet vereist.

Elke lezing behandelt een specifiek thema. Hieronder kan je per lezing een korte uitleg vinden. Hoewel deze lezingen onderling met elkaar verbonden zijn, kunnen ze ook zonder problemen afzonderlijk gevolgd worden.

Met oog op het opbouwen van uw sportwetenschappelijk dossier, geven wij bij elke lezing een certificaat van aanwezigheid.

Wetenschap is de zoektocht naar waarheid. Het gaat er in de wetenschap om dat stellingen onderbouwd worden met feiten, analyses en (herhaalbare) onderzoeken. Het unieke aan de wetenschap is dat het systematische en kritische methodes heeft ontwikkeld waarin een gemeenschap van onderzoekers voortdurend de bestaande waarheden, bewijzen en analyses tegen het licht houdt en nieuwe ontwikkelt. De waarheid die voortvloeit uit de wetenschap is altijd voorlopig. De wetenschap daagt ons uit om zelf mee te denken en haar kritisch te evalueren. Het staat eenieder vrij om de kennis die zij produceert zelf te evalueren of ze al dan niet naar hun zin zijn.

 

Het is onze ambitie om de kennis die in de wetenschap geproduceerd wordt, beschikbaar te maken voor het brede publiek in de paardensport en hem te vertalen naar de praktijk. Het is onze missie om te informeren, zodat jullie op basis van deze informatie kunnen evalueren en jullie eigen conclusies kunnen trekken.

Reeks A

Hieronder vind je de lezingen die behoren tot mini-reeks A.
Het is ook mogelijk om aparte lezingen bij de wonen.

Oude titel : Paardenfysiologie – Algemeen

Je krijgt een overzicht over de fysiologische werking van het paard zijn lichaam. Daarnaast worden een aantal essentiële verschillen aangehaald tussen het paard en de mens. Deze verschillen hebben een directe impact op de manier waarop een paard getraind moet worden. Niet alles wat bij de mens werkt, werkt ook zomaar bij het paard!

Oude titel : Paardenfysiologie – Sport specifieke adaptaties

Vraag je je af hoe het lichaam van jouw paard reageert op een training? Wil je meer weten van het effect dat jouw training zal hebben op lange en korte termijn? Dan is deze lezing een aanrader!

Oude titel : Trainingsprincipes van het paard

We leren jou de gouden regels om goed te trainen. Goed trainen betekent : minder trainen met meer resultaat, blessures voorkomen, prestaties verbeteren en met oog voor de mentale gezondheid van jouw paard. Na deze lezing kan je de gouden regels correct toepassen in jouw trainingen. Tevens leggen wij jou uit wat het voordeel is van trainingsschema’s op lange termijn.

Oude titel : Trainingsvormen

Afhankelijk van het trainingsdoel, kan je kiezen tussen verschillende trainingsvormen waarmee u uw paard traint. Je krijgt meer inzicht in de diverse trainingsvormen en in het voordeel dat jouw paard eruit kan halen. We leren jou verschillende trainingsvormen combineren zodat je paard trainen leuk blijft vinden. Slim combineren leidt tot een gelukkig paard en betere prestaties!

Oude titel : Van wetenschap tot app

Je kent ze wel, al de gadgets, apps, meettoestellen die u hoogtechnologische revolutie beloven. Stel je je soms ook de vraag of die wel écht kunnen wat we beloven? Hoe zit het met teugeldrukmeters? Zithoudinganalyses? Springsensoren? Meettoestellen die de symmetrie in je paard weergeven? Realiteit of fictie? Wij geven jou een aantal praktische tips mee hoe u deze technologieën best bekijkt zodat je voor jezelf de kritische evaluatie kan maken of zij een meerwaarde zijn in jouw training.

Reeks B

Hieronder vind je de lezingen die behoren tot mini-reeks B.
Het is ook mogelijk om aparte lezingen bij de wonen.

Oude titel : Leerprincipes van het paard

Hoe je het ook draait of keert, het paard is en blijft een prooidier. Dit zorgt voor een aantal aangeboren fysiologische reacties die verschillend zijn van de onze. Een paard ervaart de wereld (onze “werkelijkheid”) anders dan wij. Inzicht in deze verschillen helpen je om jouw paard sneller en effectiever te kunnen trainen. Je zal merken dat de communicatie veel makkelijker verloopt wanneer je weet hoe jouw paard denkt en leert.

Oude titel : Training more Durable Equine Athletes

Wil je lang kunnen genieten van jouw paard? Droom je er van dat hij zonder al te veel blessures op pensioen kan nadat hij samen met jou een mooi traject heeft afgelegd? Wil je jouw eigen gefokt veulen een voorsprong geven op zijn leeftijdgenootjes? Wil je jouw paard zijn lichaam sterker maken zodat hij het langer kan gebruiken? Met deze lezing krijg je inzicht op een andere manier van trainen, opfok en omgang met jouw paard. Wij mikken erop om (elite) sportpaarden beter te ondersteunen zodat ze langer, kwalitatiever kunnen presteren op (top)niveau met een minimaal verlies aan trainings- en wedstrijddagen ten gevolge van blessures.

 

Onze filosofie :  “De uitdaging niet zozeer ligt in het pieken naar een (top)sportprestatie, maar in het langdurig, kwalitatief presteren op (top)niveau”

Oude titel : Hartslagmetingen

“Meten is weten”. Maar wat meten we nu eigenlijk? Wat kunnen we uit deze metingen afleiden? Hoe kunnen we deze metingen gebruiken voor onze trainingen? Hoe kun je de conditie van je paard bepalen aan de hand van de hartslag? … Deze presentatie biedt een antwoord op al deze, en nog veel meer vragen!

Oude titel : De wedstrijddag

Jouw stress, is het minste van jouw zorgen. Deze presentatie is een eye-opener voor elkeen die denkt dat dit een “dag is als een ander”. Voor een maximale prestatie tijdens die enkele minuten op de wedstrijdpiste, dien je een hoop voorbereidingen te treffen. Wij zetten ze even voor jou op een rijtje…

Tijdens deze lezing leggen we de focus op de ruiter en op de invloed die de ruiter heeft op de prestaties van zijn paard. Naast diverse inzichten, bieden wij u ook enkele praktische tips aan waarmee u aan de slag kan.

Praktisch

De lezingen zullen op volgende data doorgaan :

  • 21/11/2022 : Hoe werkt het lichaam van jouw paard?
  • 28/11/2022 : Welk effect heeft je training?
  • 05/12/2022 : De gouden regels voor een goede training.
  • 12/12/2022 : Op een andere manier trainen: meer variatie voor je paard
  • 19/12/2022 : Apps : Leuk of nuttig?

 

  • 09/01/2023 : Hoe leert het paard?
  • 16/01/2023 : Blessures voorkomen, Graag!
  • 23/01/2023 : Meten of je paard beter wordt, of net gevoeliger wordt voor blessures.
  • 30/01/2023 : De ideale voorbereiding op jouw wedstrijddag
  • 06/02/2023 : De ruiter als atleet

 

Tijdstip:

Telkens op maandag van 19:00 tot 21:15 uur.

Locatie:

Amandinaweg 145, 3540 Herk-de-Stad

Prijs:

 • Individuele lezing : 30 euro pp.
 • Mini-reeks : 145 euro pp.
 • Volledige reeks : 285 euro pp.

Woon je wat uit de richting? De lezingen kunnen ook op een door jou gekozen locatie gegeven worden. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.

Wat zegt de wetenschap ?

Regelmatig posten we relevante wetenschappelijke info. Heb je een specifieke vraag of weet je graag meer over een bepaald onderwerp? Laat ons hier weten waar je naar op zoek bent, en wij speuren naar de meest recente inzichten 😉

Dutch NL English EN French FR German DE