SBT-Hera
“Sciencia potentia est, Kennis is macht”

Where sport meets science

Om u meer inzicht te geven in de wetenschap achter de paardensport, biedt SBTHERA u de lezingenreeks “Het paard als elite atleet” aan. Met deze reeks leer je hoe je jouw paard op een wetenschappelijk correcte manier kan trainen. De volledige reeks bestaat uit 10 lezingen en is toegankelijk voor iedereen binnen de paardensport (ruiters, verzorgers, fokkers, eigenaars, trainers, … ). Een wetenschappelijke achtergrond is niet vereist.

Elke lezing behandelt een specifiek thema. Hieronder kan je per lezing een korte uitleg vinden. Hoewel deze lezingen onderling met elkaar verbonden zijn, kunnen ze ook zonder problemen afzonderlijk gevolgd worden.

Met oog op het opbouwen van uw sportwetenschappelijk dossier, geven wij bij elke lezing een certificaat van aanwezigheid.

Wetenschap is de zoektocht naar waarheid. Het gaat er in de wetenschap om dat stellingen onderbouwd worden met feiten, analyses en (herhaalbare) onderzoeken. Het unieke aan de wetenschap is dat het systematische en kritische methodes heeft ontwikkeld waarin een gemeenschap van onderzoekers voortdurend de bestaande waarheden, bewijzen en analyses tegen het licht houdt en nieuwe ontwikkelt. De waarheid die voortvloeit uit de wetenschap is altijd voorlopig. De wetenschap daagt ons uit om zelf mee te denken en haar kritisch te evalueren. Het staat eenieder vrij om de kennis die zij produceert zelf te evalueren of ze al dan niet naar hun zin zijn.

 

Het is onze ambitie om de kennis die in de wetenschap geproduceerd wordt, beschikbaar te maken voor het brede publiek in de paardensport en hem te vertalen naar de praktijk. Het is onze missie om te informeren, zodat jullie op basis van deze informatie kunnen evalueren en jullie eigen conclusies kunnen trekken.

Reeks A

Hieronder vind je de lezingen die behoren tot mini-reeks A.
Het is ook mogelijk om aparte lezingen bij de wonen.

U krijgt een overzicht over de fysiologische werking van het paard zijn lichaam. Daarnaast worden een aantal cruciale fysiologische verschillen aangehaald dewelke een impact hebben op de manier waarop een paard dient getraind te worden. Niet alle humane principes zijn immers van toepassing op het paard.

Vraagt u zich af hoe het lichaam van uw paard reageert op een training? Wil u meer weten van het effect dat uw training zal hebben op lange en korte termijn? Dan is deze lezing een aanrader!

Inzicht in de trainingsprincipes is fundamenteel om deze correct te kunnen toepassen. Een juiste toepassing hiervan zorgt niet enkel voor het maximaal benutten van het potentieel van uw paard, het verlaagt tevens zijn blessuregevoeligheid. Tevens leggen wij u uit wat het voordeel is van trainingsschema’s op lange termijn.

Afhankelijk van het trainingsdoel, zal u een keuze moeten maken van de trainingsvormen waarmee u uw paard traint. U krijgt meer inzicht in de diverse trainingsvormen en zal na deze lezing in staat zijn te bepalen welke trainingsvorm voor welk doel van toepassing is. Wij benadrukken ook de voordelen van gefaseerd trainen met oog op langdurige prestaties op (top)niveau.

U kent ze wel, al de gadgets, apps, meettoestellen die u hoogtechnologische revolutie beloven. Stelt u zich soms ook de vraag of dit wel écht kan doen wat het belooft? Hoe zit het met teugeldrukmeters? Zithoudinganalyses? Springsensoren? Meettoestellen die de symmetrie in je paard weergeven? Realiteit of fictie? Wij geven jouw een aantal praktische tips mee hoe u deze technologieën best bekijkt zodat u voor uzelf de kritische evaluatie kan maken of zij u in uw training kunnen ondersteunen.

Reeks B

Hieronder vind je de lezingen die behoren tot mini-reeks B.
Het is ook mogelijk om aparte lezingen bij de wonen.

In essentie is en blijft het paard een prooidier. Dit zorgt voor een aantal onvermijdelijke fysiologische reacties die verschillend zijn van de onze. Een paard ervaart hierdoor de wereld (onze “werkelijkheid”) anders dan wij. Inzicht in deze fundamentele verschillen helpen u om uw paard sneller en effectiever te kunnen trainen. U zal merken dat de communicatie veel makkelijker verloopt wanneer u weet hoe uw paard denkt en leert.

Vanuit onze filosofie dat “De uitdaging niet zozeer ligt in het pieken naar een (top)sportprestatie, maar in het langdurig, kwalitatief presteren op (top)niveau”, is het onze missie om (elite) sportpaarden beter te ondersteunen zodat ze langer, kwalitatiever kunnen presteren op (top)niveau met een minimaal verlies aan trainings- en wedstrijddagen ten gevolge van blessures. Hier geven wij u inzicht op de wetenschap achter deze manier van trainen.

“Meten is weten”. Maar wat meten we nu eigenlijk? Wat kunnen we uit deze metingen afleiden? Hoe kunnen we deze metingen gebruiken voor onze trainingen? Hoe kun je de conditie van je paard bepalen aan de hand van de hartslag? … Deze presentatie biedt een antwoord op al deze, en nog veel meer vragen!

Jouw stress, is het minste van jouw zorgen. Deze presentatie is een eye-opener voor elkeen die denkt dat dit een “dag is als een ander”. Voor een maximale prestatie tijdens die enkele minuten op de wedstrijdpiste, dien je een hoop voorbereidingen te treffen. Wij zetten ze even voor u op een rijtje…

Tijdens deze lezing leggen we de focus op de ruiter en op de invloed die de ruiter heeft op de prestaties van zijn paard. Naast diverse inzichten, bieden wij u ook enkele praktische tips aan waarmee u aan de slag kan.

Praktisch

De lezingenreeks van 2021-2022 is net afgerond, maar we organiseren ze later dit jaar opnieuw. Als je graag op de hoogte gehouden wordt van de nieuwe data, laat dan hier jouw gegevens achter.

 

Tijdstip:

Telkens op maandag van 19:30 tot 21:45 uur.

Locatie:

Sporta TC – Manestraat 82/1 – 3540 Herk-de-Stad (Schulen)

Prijs:

  • Individuele lezing : 30 euro pp.
  • Mini-reeks : 145 euro pp.
  • Volledige reeks : 285 euro pp.

Woon je wat uit de richting? De lezingen kunnen ook op een door jou gekozen locatie gegeven worden. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.

Wat zegt de wetenschap ?

Regelmatig posten we relevante wetenschappelijke info. Heb je een specifieke vraag of weet je graag meer over een bepaald onderwerp? Laat ons hier weten waar je naar op zoek bent, en wij speuren naar de meest recente inzichten 😉

Dutch NL English EN French FR German DE