SBT-Hera
“Pieken naar een bepaald niveau is niet zo moeilijk, daar langdurig en kwalitatief presteren is de échte uitdaging.”

Een trainingsopbouw verloopt nooit perfect. Bepaalde spieren kunnen zich te hard ontwikkelen of anderen kunnen te weinig aandacht krijgen. Het kan ook zijn dat er een verrekking optreedt, spieren te snel verzuren, de bewegingsvrijheid van bepaalde gewrichten verkleint, de prestatie van je paard begint te verminderen zonder directe reden of dat je paard gedwongen moet rusten na een blessure.

Als je zelf bepaalde spier(groep)en in je lichaam wil versterken, kan je naar een personal trainer gaan of naar een kinesist die voor jou specifieke oefeningen selecteert en jou deze aanleert. Zodra deze oefeningen vlot gaan (en je spieren dus zijn versterkt), worden er nieuwe, moeilijkere oefeningen aan jou gegeven om zo je spieren verder te versterken.

Dit kan ook voor jouw paard! En dat is net hetgeen wij aanbieden. Je hebt de keuze tussen:

 • vaste programma’s : deze zijn specifiek opgesteld voor een aantal veelvoorkomende situaties
 • programma op maat : hierbij kijken we specifiek naar wat jouw paard nodig heeft. Je boekt een sessie, je krijgt een aantal specifieke oefeningen ter versterking van jouw paard die je thuis zelf uitvoert en zodra je vindt dat deze vlot gaan, kan je opnieuw een afspraak maken voor zwaardere/moeilijkere oefeningen. Zo versterken we jouw paard zijn (specifieke) spieren.
 • groepstraining : zowel voor hill-training als voor training van de lenigheid/kernstabiliteit bieden we een groepstraining aan. Indien gewenst kunnen deze ook aangevraagd worden als individuele training.

Voor een aantal situaties hebben we een vast programma uitgewerkt. Deze programma’s bevatten een reeks oefeningen die ervoor zorgen dat het onderliggend probleem wordt opgelost. Wij komen bij u ter plaatse om alle oefeningen in detail uit te leggen. U ontvangt erna van ons een overzicht waarmee u aan de slag kan. Ervaart u erna nog specifieke problemen bij uw paard, dan kan u eventueel overschakelen op een programma op maat.

 

Prijs : 120 euro + kilometervergoeding vanaf >20 km van Herk-de-Stad (0,41 euro per km)

Sommige paarden lopen scheef of hebben een sterkere bespiering aan de linker of rechter zijde. Dit programma is specifiek opgesteld voor paarden die leunen, afwijken, zijdelings buigen tegen een been, een uitgesproken voorkeur hebben voor de linker of rechter galop of voor paarden die hun lichaam op de ene hand duidelijk beter kunnen gebruiken dan op de andere hand.

Dit programma is er op gericht de achterhand sterker te maken zodat je paard hier meer gewicht op kan dragen en een zachter contact met de teugels te ontwikkelen. Bij de meeste paarden zal je ook merken dat ze door deze oefeningen sneller reageren op hulpen en dat ze lichter en sneller bewegen.

Paarden die gewoon zijn met een hoge hoofdpositie te lopen, hebben een over-ontwikkelde spierketen die vaak gespannen staat. Een behandeling van een fysiotherapeut kan meehelpen aan het weghalen van deze spanning. Echter zal het probleem steeds terugkomen, wanneer dit niet ondersteund wordt door oefeningen die toelaten dat het paard op een ontspannen wijze zijn houding leert te veranderen naar een lage of neutrale hoofdpositie.

De oefeningen in dit programma zijn er op gericht om de spanning in de spierketen weg te halen zodat het paard de mogelijkheid heeft om naar een lage hoofdpositie te trainen en zich hier comfortabel in te voelen. Zolang de spanning in de spierketen blijft zitten, is het paard niet in staat om op een evenwichtige, ontspannen manier te veranderen naar een lage hoofdpositie. Dit programma is het startpunt om deze paarden een nieuwe houding aan te leren zonder hen te forceren.

Zwakke kernstabiliteit is vaak de oorzaak van een slecht evenwicht. In dit programma zitten oefeningen die gericht zijn op het versterken van de kernstabiliteit om zo de balans van jouw paard te verbeteren.

Dit programma is nuttig voor paarden met een slecht evenwicht of voor jonge/groene paarden die op zoek zijn naar meer evenwicht. Dit programma ondersteunt de kernspieren die noodzakelijk zijn voor een goed evenwicht.

Chronisch stijve paarden kunnen hun lichaam niet optimaal gebruiken. Vaak is de bewegingsvrijheid (‘ROM’ of ‘Range Of Motion’) van één of meerdere gewrichten beperkt, hetgeen kan leiden tot een algemene beperking van het lichaamsgebruik. Stijfheid kan verholpen worden door de houdingsspieren te activeren en versterken. Hierdoor kan de spanning in de bewegingsspieren verlagen en kan de bewegingsvrijheid terug vergroten.

Indien jouw paard last heeft van sporadische stijfheid, kan een overtraining of onaangepast trainingsschema hiervan de oorzaak zijn. Indien je dit ervaart voor jouw paard, kunnen we dit oplossen via een training op maat (zie hieronder).

Als je de conditie van jouw paard wil verbeteren, is dit programma jouw ding!

Uit onderzoek blijkt dat paarden die in de “anaerobe zone” terecht komen op wedstrijd, een verhoogde kans hebben op het maken van fouten. Meer informatie hierover vindt je hier.

Binnen dit programma gaan we steeds uit van de huidige conditie van jouw paard. Dit programma zal dan ook verschillen van paard tot paard. Om een juiste opbouw te kunnen aanbieden, gaan we eerst een hartslagmeting doen van jouw paard tijdens een training. Op basis van deze resultaten zal een aangepast schema worden uitgewerkt voor jouw paard.

Per sessie krijgt je een aantal specifieke oefeningen ter versterking van jouw paard die je in de komende weken thuis zelf uitvoert. Deze oefeningen zijn een aanvulling op je gewone trainingen. Zodra deze oefeningen vlot gaan, kan je opnieuw een afspraak maken voor zwaardere/moeilijkere oefeningen om zo de spieren van je paard verder te versterken en zijn prestaties te verbeteren. Je kan deze werkwijze best vergelijken met sessies bij jouw kinesist, maar dan nu voor jouw paard 😉 . Hieronder vind je wat meer informatie per doelgroep.

Prijs : 70 euro + kilometervergoeding vanaf >20 km van Herk-de-Stad (0,41 euro per km)

Soms kan het zijn dat je niet dadelijk de vinger kan leggen op het probleem. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je paard gewoon niet lekker loopt of niet zijn gebruikelijke prestaties bereikt, zonder dat je weet waaraan het ligt.

Is dat het geval, dan kunnen wij voor jou een algemene check-up doen om na te gaan wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Hierbij gaan we ook met jou in overleg en hebben we graag een zicht op de medische geschiedenis van het paard. Tijdens deze check-up zal je jouw paard ook trainen met een hartslagmeter. Op basis van al deze informatie doen wij de analyse en geven wij jou gericht advies.

Tijdens de trainingsopbouw van je paard, kan het zijn dat bepaalde spier(groep)en zwakker zijn dan anderen of zwakker zijn dan zijn huidig prestatieniveau verwacht. Dit kan opgelost worden door gedurende een bepaalde periode deze zwakkere spier(groep)en extra te trainen. Voorbeelden : versterken van de voorbeentechniek, versterken achterhand, versterken toplijn of buikspieren. Hiervoor maken we gebruik van specifieke oefeningen. Naarmate het paard vordert in de uitvoering ervan, wordt de intensiteit verder opgevoerd. Je kan dit best vergelijken met sessie bij jouw kinesist!

Na een blessure of een (langdurige) rustperiode, is het belangrijk om de heropbouw van de trainingen juist te doen, zonder te overbelasten.

Vaak volgt na een blessure/operatie een periode waarin de dierenarts aanraadt met het paard te stappen. Deze “stapperiode” leent zich uitstekend om je paard voor te bereiden op zijn trainingen. Tijdens deze periode kunnen de houdingsspieren en kernspieren van jouw paard versterkt worden met specifieke oefeningen en kan gewerkt worden op ontspanning en het verhogen van de bewegingsvrijheid. Deze periode kan ook optimaal benut worden om de neuromusculaire verbindingen te verbeteren, correcte bewegingspatronen opnieuw aan te leren, littekenweefsel soepel te krijgen, … .

Na deze periode kunnen bijkomende oefeningen aangeboden worden om de specifieke zone verder te verstevigen zodat het paard terug naar zijn oorspronkelijk niveau kan.

Dit kan zowel met als zonder doorverwijzing van de dierenarts. In geval van revalidatie staan wij graag in contact met uw behandelend dierenarts.

Er is maar één oplossing om het risico op blessures te verkleinen en dat is het correct, progressief opbouwen van de training van jonge paarden. Vaak is in de eerste levensjaren de (piek)belasting op het lichaam van het paard groter dan wat het kan verdragen. Dit zorgt voor een grotere kans op blessures op het moment dat het paard maximale prestaties moet leveren en is vaak de onderliggende oorzaak waarom een paard zijn sportcarrière voortijdig moet verlaten. Met deze sessies op maat, begeleiden we jou om de belasting op het lichaam van jouw paard correct op te bouwen.

Met de praktijksessies zetten we de theorie om in de praktijk. We gaan samen aan de slag en leren van elkaars situatie.

Voor de praktijksessie vragen we om jullie laptop mee te brengen. 

Prijs : 40 € per persoon (2,5 – 3 u), praktijksessies zijn mogelijk op locatie.

Het opbouwen van een goed trainingsschema is niet eenvoudig. Je moet met verschillende principes rekening houden als je wil voorkomen dat je paard over belast geraakt, verveeld geraakt of te traag vooruitgang boekt.

Tijdens deze praktijksessie geven we je:

 • duidelijke uitleg over alle onderliggende trainingsprincipes (supercompensatie, verminderde meeropbrengst, individualisatie, progressiviteit, periodisering, …) zodat je deze kan gebruiken in je trainingsschema
 • een digitale template voor de opbouw van je eigen trainingsschema’s
 • heldere uitleg hoe je de voortgang van je paard kan monitoren
 • uitleg over het gebruik van hartslagmeters

Daarnaast gaan we samen praktisch aan de slag en bouwen we een trainingsschema uit voor (1 van) je paard(en).

 

Data :

 • Punctueel (volg de data op Facebook)
 • Op aanvraag voor groep (min 6 – max 10 deelnemers)

Locatie : Amandinaweg 145, 3540 Herk-de-Stad

Doelgroep : Voor iedereen die op een paardvriendelijke manier aan de slag wil en de kans op blessures en herval wil verkleinen. Van recreant tot professional !

Meer info 

Omdat samen trainen soms leuker is dan alleen, bieden we ook een aantal groepstrainingen aan.

Prijs : 30 € per persoon (1 – 1,5 u), individuele trainingen zijn mogelijk op aanvraag

Tijdens deze training kan zowel lineair als transversaal getraind worden op de hellingen. Er is ook ruimte voor individuele tips indien jouw paard specifieke behoeften heeft. Omdat wij kwaliteit belangrijk vinden, beperken we de groep tot maximum 5 deelnemers. Indien je wenst, kan je gebruik maken van één van onze hartslagmeters.

Data :

 • Maart & April : Elke eerste zondag van de maand om 10:00
 • Mei – September : Elke eerste maandag van de maand om 19:00

Locatie : Afspraak ter hoogte van de Kapelbergweg 50, 3520 Zonhoven

Doelgroep : Wij verwachten van alle ruiters dat zij hun paard onder alle omstandigheden onder controle kunnen houden.

In dit programma leren we jullie diverse oefeningen aan om de lenigheid van jouw paard te verbeteren en om zijn kernstabiliteit te verhogen. Je kan dit zien als “pilates voor paarden”.

Lenigheid is belangrijk als compensatie voor krachttraining. Krachttraining verkleint de bewegingsvrijheid van gewrichten, om dit te vermijden is het belangrijk ook te focussen op lenigheid.

Kernstabiliteit is essentieel voor elke vorm van beweging en sport. Een goede kernspanning draagt bij tot een goede lichaamshouding en verlicht de spanning in de bewegingsspieren.

Data : Elke eerste zaterdag van de maand om 10:00

Locatie : Herk-de-Stad of op eigen locatie (5 tot 10 deelnemers)

Vereisten : Om de oefeningen correct te kunnen uitvoeren dienen jullie met 2 personen te komen en snoepjes/wortels voor je paard mee te brengen.

Maak een afspraak

Dit gedeelte van de site is nog in opbouw.

In afwachting kan je een afspraak maken via ons contactformulier of via 0468/342.343

Dutch NL English EN French FR German DE