Aquatraining

Aquatraining wordt meer en meer gebruikt binnen de paarden sector, zowel als onderdeel van de training van sportpaarden, als voor revalidatie na letsel of operatie. Aquatraining heeft veel potentiele voordelen zoals

  • verbeteren van de aerobe capaciteit
  • verhogen van de bewegingsrange van de benen (onderste ledematen) en de rug (verhoogde flexie)
  • verlagen van impact schok
  • verbeterd gebruik van arthritische ledematen

Aquatraining kan een ondersteuning bieden aan huidige trainingsprogramma’s, als ze afgestemd is op het individuele paard én op het trainings-/revalidatiedoel.

Heeft aquatraining alleen maar voordelen?

Nee, helaas niet. Uit onderzoek blijkt dat slecht gebruik kan leiden tot een verhoogd risico op letsels en tot een tegenwerking van je trainingsdoel.

Wat is een goede aquatraining?

Aangezien er heden veel verschil is in gebruik en type van aquatrainers, is er dit jaar een expertengroep samengekomen die een “Best Practice” handleiding hebben uitgewerkt op basis van hun (wetenschappelijke) kennis, expertise en praktijkervaring. Deze handleiding focust op het correct gebruik van de aquatrainer om letsels en overtraining te vermijden. We lijsten even enkele belangrijke elementen op die ze aanhalen:

  • de houding van het paard en de kwaliteit van de gang zijn de belangrijkste parameters om te bepalen of de snelheid verlaagd moet worden
  • als het paard gedurende de sessie geen goede lichaamshouding of kwaliteit van de gang kan tonen of aanhouden tot het einde, is de sessie te zwaar
  • de snelheid is paard-specifiek en moet aangepast worden in functie van zijn lichaamshouding en gangkwaliteit
  • de waterdiepte is eerder training-specifiek en dient aangepast te worden in functie van de correcte trainingsprincipes en/of de revalidatiebehoefte.

Hieruit blijkt dus duidelijk dat de optimale snelheid en waterdiepte individueel verschillend is voor elk paard. Een “standaard aquatraining” met een standaard snelheid en waterdiepte, is dus af te raden.

Kan je zelf moeilijk de houding- en gangkwaliteit inschatten, neem dan een dierenarts of correct geschoolde fysiotherapeut mee. Zéker als je aquatraining gebruikt in functie van revalidatie!

Zijn de voordelen wetenschappelijk bewezen?

  • Hoewel de bewegingsvrijheid ter hoogte van de koot en elleboog groter lijken onmiddelijk na de aquatraining, is er op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs dat aquatraining een langdurige effect heeft op beweging over de grond.
  • Heden is er bewijs dat aquatraining de aerobe capaciteit kan verhogen met 16%. Bijkomend bewijst lijkt aan te tonen dat dit enkel bekomen kan worden bij langdurig gebruik (“langdurig” betekent hier “gebruik over een lange tijdsspanne”, niet een lange duur per sessie).
  • Een langdurige studie (20 weken) toont aan dat regelmatig gebruik (1x/week) kan leiden tot sterkere ontwikkeling van de bilspieren en spieren van de achterbenen en een verhoogde flexie van het spronggewricht, maar dat het niet bijdroeg tot verhoging van de voorhand vermits er geen effect is waargenomen op de cervicale trapezius of de buikspieren.

Bijkomend onderzoek is echter nodig om het optimale gebruik van aquatrainers binnen trainingsschema’s te definiëren.

Wil dit dan zeggen dat we voorlopig beter geen aquatraining doen?

Nee, met correct gebruik en een correcte opbouw doe je niets mis. Eén van de belangrijkste factoren waar je rekening mee dient te houden is de houding van je paard tijdens de aquatraining.

Op basis van analyse van de houding dien je het protocol bij te stellen: merk je dat je paard een andere houding aanneemt dan wanneer hij over grond beweegt of is de kwaliteit van zijn gang minder, verlaag dan de snelheid.

  • het paard hoort zich voort te stuwen met de achterhand, niet voort te trekken met de voorhand
  • verhogen van de waterdiepte heeft een sterkere impact op de intensiteit dan het verhogen van de snelheid

Is het nuttig om de aquatraining te monitoren met een hartslagmeter?

Niet echt. Uit onderzoek blijkt dat aquatraining weinig effect heeft op de hartslag en biochemische bloedparameters die normaal gezien gebruikt worden voor het monitoren van de intensiteit. Desondanks is de intensiteit die de spieren lokaal ondervinden wél zeer hoog. Het monitoren van de aquatraining met een hartslagmeter kan aldus een vertekend beeld geven waardoor je het gevaar loopt langer te trainen dan goed is voor je paard. Dit verhoogt de kans op blessures.

Hoe meer ervaring gebruikers van de aquatrainer hebben, hoe meer voorkeur ze geven aan “lager” (waterdiepte) en “trager”.

Wil je graag de handleiding lezen, neem contact met ons op en we bezorgen ze jou, samen met nog wat achtergrondinformatie.

Uit liefde & passie,

Joke

DOI 10.3390/ani11020305

SHARE THIS


Leave a Reply